Τα Βόρεια Προάστια
Τα Βόρεια Προάστια των Αθηνών είναι συγκρότημα δήμων και διάσπαρτων συνοικιών που αναπτύσσονται στη βόρεια και στην βορειοανατολική οικιστική τάση των Αθηνών, με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική Αττική. Ιστορική έδρα των βορείων προαστίων είναι η πόλη της Κηφισιάς και των βορειοανατολικών το Χαλάνδρι.Στα βόρεια προάστια, παρατηρεί κανείς την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κατοικιών στις οικιστικές περιοχές των βορείων προαστίων (Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Μελίσσια) και το πράσινο χρώμα το οποίο είναι και χαρακτηριστικό των περιοχών αυτών.Τα βόρεια προάστια, περικλείονται από τέσσερα βουνά, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και τα Τουρκοβούνια.
Ανακαλύψτε τα ακίνητα στα Βόρεια Προαστια
Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα
Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τις δημοφιλέστερες περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αθήνας
Αγία Παρασκευή
Η Αγία Παρασκευή είναι δήμος στην περιφέρεια του Βορείου Τομέως της Αθήνας, εκτεινόμενος στο ανατολικό άκρο του αθηναϊκού πεδίου έως τους ορεινούς όγκους του Υμηττού. Οικιστικό κέντρο αποτελεί η κεντρική πλατεία με τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής ο οποίος θεμελιώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 1934, ενώ κεντρικός οδικός άξονας είναι η οδός Αγίου Ιωάννου, η οποία και συνδέει τη Λεωφόρο Μεσογείων με τον περιφερειακό δακτύλιο του Υμηττού. Εμβληματικά κτίρια της Αγίας Παρασκευής θεωρούνται το Αμερικανικό Κολέγιο Deree, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, και το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Δείτε ακίνητα στην Αγία Παρασκευή
Άγιος Στέφανος
Ο Άγιος Στέφανος (παλαιότερα γνωστός ως Νέο Μπογιάτι) είναι Βόρειο προάστιο της Αθήνας στον δήμο Διονύσου στην βορειοανατολική Αττική. Ο οικισμός Αγίου Στεφάνου καταλαμβάνει έκταση 7,9 τ.χμ. και βρίσκεται κτισμένος σε υψόμετρο 380 μ. Είναι μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, απέχει από την Κηφισιά 15 χιλιόμετρα, από το Καπανδρίτι 5 χιλιόμετρα και από τον Μαραθώνα 8 χιλιόμετρα.Η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου περιλαμβάνει τον οικισμό Αγίου Στεφάνου και τον οικισμό Πευκόφυτο.
Δείτε ακίνητα στον Άγιο Στέφανο
Άνοιξη
Η Άνοιξη συνορεύει με τις περιοχές του Αγίου Στεφάνου, του Κρυονερίου, της Σταμάτας, της Δροσιάς, της Ροδόπολης και της Εκάλης. Η Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης έχει έκταση 5.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 5.276 κατοίκους. Λέγεται ότι η περιοχή της, ήταν το αγαπημένο θέρετρο της γυναίκας του Κέκροπα περί το 1600 π.Χ.. Γάργαρες πηγές, αφθονία πρασίνου και δροσερό κλίμα, παρείχαν τέτοια κίνητρα ακόμη και για βασίλισσες. Η Άνοιξη στο παρελθόν ονομαζόταν Μπογιάτι. Μετά την ανοικοδόμηση του γειτονικού Αγίου Στεφάνου, η Άνοιξη ονομάστηκε Παλαιό Μπογιάτι, για να διαφοροποιείται από τον γειτονικό της οικισμό.
Βαρυμπόμπη
Η Βαρυμπόμπη είναι συνοικία που υπάγεται στον Δήμο Αχαρνών – Θρακομακεδόνων στην βορειοανατολική Αττική και μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του δήμου και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας. Στα δυτικά συνορεύει με την κοινότητα των Θρακομακεδόνων, ενώ στα ανατολικά συνδέεται με τα υπόλοιπα βόρεια προάστια μέσω των λεωφόρων Τατοΐου και Δεκέλειας-Κηφισίας. Σημαντικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Βαρυμπόπης είναι: το Αεροδρόμιο Τατοΐου, που βρίσκεται στα νότια του οικισμού, τα Μοντεσσοριανά σχολεία της Αθήνας και οι εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης.
Βρυλήσσια
Τα Βριλήσσια βρίσκονται στη βορειοανατολική Αττική, στις υπώρειες του Όρους Πεντελικού, από το οποίο πήραν και το όνομά τους αφού στην αρχαιότητα το Πεντελικό ‘Όρος ονομαζόταν Βριλησσός. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται το παλαιό Υδραγωγείο των Βριλησσίων (με έναν από τους δύο υδατοπύργους που υπήρχαν) στην Πλατεία Αγίας Λαύρας και ο Βράχος του Βριλησσού στην Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου και το Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων, καθώς και η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Ελευθερίας. Αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίσμα αποτελεί και η πέτρινη κατοικία του αειμνήστου προέδρου της κοινότητας Δημητρίου Βερνάρδου,
Διόνυσος
Ο Διόνυσος είναι περιοχή και βασικός οικισμός της Δημοτική Ενότητας Διονύσου στον ομώνυμο δήμο της περιφερειακής ενότητας Βόρειας Αττικής, τον οποίον απαρτίζουν οι πρώην δήμοι Άνοιξης, Δροσιάς, Κρυονερίου, Ροδόπολης, Σταμάτας και Αγίου Στεφάνου. Ο οικισμός έχει πληθυσμό 5.651 κατοίκους,σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, καταλαμβάνει έκταση 21,41 τ.χμ. και αναπτύσσεται σε υψόμετρο 500 μ. Είναι μέρος πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών,και κατοικείται από άτομα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Συνορεύει με την Δροσιά, την Ροδόπολη, την Νέα Μάκρη, την Πεντέλη και την Εκάλη.
Δροσιά
Η θέση της Δροσιάς έξω από το πυκνοκατοικημένο κέντρο του άστεως, περιβαλλόμενη από τα πευκοδάση του όρους την κατέστησαν σύντομα τουριστικό προορισμό για Αθηναίους και λοιπούς επισκέπτες. Η Πόλη της Δροσιάς απολαμβάνει εξαίρετης ρυμοτομίας που συνίσταται από φαρδείς και ευθείς δρόμους που ακολουθούν τα φυσικά σύνορα των δασών, ενώ η ρεματιά της Εκάλης τη διαχωρίζει από την υπερυψωμένη συνοικία της Ρέας. ο κέντρο της πόλης εντοπίζεται στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο βορειοδυτικό άκρο του δήμου, στον οδικό κόμβο της Δροσιάς. Επικοινωνεί μέσω του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αγίου Στεφάνου, ενώ μελλοντικά θα εξυπηρετείται από το γειτονικό Σταθμό του Μετρό της Άνοιξης.
Εκάλη
Η Εκάλη ήταν αρχαίος Δήμος της Αττικής, που ανήκε στην Λεοντίδα φυλή και οι κάτοικοι του ονομάζονταν Εκάλιοι. Κατά την παράδοση, το τοπωνύμιο συνδέεται με μια ηλικιωμένη γυναίκα που περιέθαλψε τον Θησέα όταν αυτός χρειάστηκε βοήθεια στην προσπάθειά του να προστατέψει την περιοχή. Σήμερα, η Δημοτική Κοινότητα Εκάλης καταλαμβάνει έκταση 4.400 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο οικιστικές όσο και δασικές εκτάσεις. Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής συγκαταλέγεται η υψηλών προδιαγραφών αρχιτεκτονική, ο χαμηλός συντελεστής δόμησης, το μεγάλο ποσοστό ιδιωτικού αλλά και δημοτικού πρασίνου, αλλά και το εξαίρετο ρυμοτομικό σχέδιο
Ηράκλειο
Το Ηράκλειο Αττικής είναι αστική περιοχή και δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών, στο βόρειο τομέα. Ο Δήμος περιλαμβάνει το Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο στεγάζονται η δημοτική βιβλιοθήκη, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και έκθεσης, το δημοτικό θέατρο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και η “Βίλλα Στέλλα” όπου γίνεται ο Ανοιχτός Κύκλος Διαλέξεων. Υπάρχουν κέντρα στα οποία η συγκέντρωση των πολιτών είναι μεγάλη όπου έρχονται σε επαφή με τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση και τον χορό.Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η κεντρική πλατεία με τις πολλές καφετέριες και το ανοικτό θέατρο, όπου συχνά πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κηφισιά
Η Κηφισιά είναι δημοτική ενότητα και ιστορική έδρα του Δήμου Κηφισιάς στο Βόρειο Τομέα του Αθηναϊκού Πεδίου, με 48.700 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Η περιοχή είναι γνωστή για την εμπορική της αγορά, την άρτια ρυμοτομία, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και των καταστημάτων, τους επιβλητικούς πυργίσκους και την αγάπη των κατοίκων της για την ανθοκομία. Το εμπορικό κέντρο καλύπτεται από ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και ο συνοικισμός απλώνεται από την Πάρνηθα και τον Κηφισό ποταμό έως το Πεντελικό όρος. Τμήμα της Κηφισιάς έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Κρυονέρι
Το Κρυονέρι είναι βόρειο προάστιο των Αθηνών και δημοτική κοινότητα του Δήμου Διονύσου. Η περιοχή εντοπίζεται στις ανατολικές υπώρειες της Πάρνηθας, σε έκταση του ευρύτερου τέως βασιλικού κτήματος Τατοΐου, και τοποθετείται στη βόρεια έξοδο του λεκανοπεδίου των Αθηνών. Η ονομασία “Κρυονέρι” προέρχεται από τα συνθετικά “κρύο” και “νερό” και δικαιολογείται από τα δροσερά νερά που αναβλύζουν από την Πάρνηθα κατά μήκος του Κηφισού ποταμού. Στο έμβλημα της κοινότητος διακρίνεται το κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού που συμβολίζει την Ιωνία της Μικράς Ασίας, καθώς Μικρασιάτες πρόσφυγες δημιούργησαν τον οικισμό.
Λυκόβρυση
Η Λυκόβρυση είναι η μία από τις δύο δημοτικές ενότητες του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Τοποθετείται στα περίχωρα της Κηφισιάς, στις ανατολικές όχθες του Κηφισού ποταμού και καθίσταται προσβάσιμη από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της οποίας εκτείνεται η βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Η Λυκόβρυση επικοινωνεί άμεσα με την όμορο περιοχή της Μεταμόρφωσης, με την οποία συνδέεται με πλούσιο ιστορικό και εθνολογικό παρελθόν από την εποχή της μικρασιατικής καταστροφήςΕίναι περιοχή προικισμένη με πράσινο και πλούσια εδάφη σε νερό. Παρά ταύτα παραμένει μια σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή με περιορισμένο πολεοδομικό και ρυμοτομικό σχέδιο, αργή ανάπτυξη και φτωχές υποδομές.
Μαρούσι
Το Μαρούσι (συναντάται και ως Αμαρούσιο) είναι η έδρα του Δήμου Αμαρουσίου και βρίσκεται στην καρδιά του Βορείου Τομέα Αθηνών. Ο δήμος αποτελεί έδρα για μεγάλες σημαντικές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις στον χώρο των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου λιανικής. Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους του συγκροτήματος και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές του υποδομές, με πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα το ΟΑΚΑ, το Δημαρχειακό Μέγαρο, την Πινακοθήκη, τη Βορέιο Βιβλιοθήκη και τους πολυσύχναστους συγκοινωνιακούς κόμβους «Νερατζιώτισσα» και «Μαρούσι».
Μελίσσια
Τα Μελίσσια είναι η πόλη που ζω και αγαπώ. Βρίσκεται στις υπώρειες της Πεντέλης και είναι μια πανέμορφη πόλη πνιγμένη στο πράσινο. Σήμερα έχοντας σας παρέα, θα ταξιδέψουμε μαζί στο παρελθόν της, για να μάθουμε την μοναδική ιστορία της. Κρατώντας μου το χέρι θα σας σεργιανίσω στα μοναδικά μονοπάτια της, που το φως δύσκολα περνά από τα πυκνά δάση, και θα σας ζητήσω να ανοίξετε τα αυτιά σας ώστε να ακούσετε τους ήχους από τα ποταμάκια που τρέχουν στα ρέματα για να συναντήσουν τον Κηφισό ποταμό. Το παλαιότερο μνημείο των Μελισσιών είναι η πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της δούκισσας της Πλακεντίας.
Νέα Ερυθραία
Η Νέα Ερυθραία είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Κηφισιάς στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Οι πρώτοι εποικιστές της περιοχής ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Ερυθραία της Ιωνίας στη Μικρά Ασία το 1923. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος έχει επιδείξει μια σημαντική δραστηριοποίηση με την ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών δραστηριοτήτων και με την κατασκευή έργων υποδομής ή κοινής ωφέλειας. Σήμερα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο οικιστικός ιστός του δήμου Ν. Ερυθραίας συγκροτείται από 5 πολεοδομικές ενότητες: περιοχή Συνοικισμού, περιοχή Εθνικιστών – Αναπήρων Πολέμου, περιοχή Καστρί – Πολιτείας, περιοχή Μορτερό και περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης.
Δείτε ακίνητα στη Νέα Ερυθραία
Νέα Πεντέλη
Η Νέα Πεντέλη είναι δημοτική κοινότητα του Δήμου Πεντέλης ο οποίος απαρτίζεται επίσης από την Πεντέλη και την έδρα του δήμου, τα Μελίσσια. Στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται ο λόφος του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι (ζώνη δεξαμενής) με ιδιαίτερη θέα. Δίπλα από το εκκλησάκι, στους πρόποδες του λόφου, βρίσκεται και το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου του Νεοπεντελικού. Το γήπεδο κατασκευάστηκε σε αυτή την θέση κατά τις δεκαετίες 1970-1980 μετά από το μπάζωμα μιας μικρής λίμνης (Λίμνη Θάλωσσι ή Βουρλίδα) που υπήρχε στην θέση αυτή.
Νέο Ψυχικό
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στου Ψυρρή, μία γραφική συνοικία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και μία από τις παλαιότερες της πόλης. Αποτελεί μία από τις πλέον πιο κοσμικές και πολυσύχναστες γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας γεγονός που οφείλεται κυρίως στα γραφικά σοκάκια της αλλά και την πληθώρα εστιατορίων, μεζεδοπωλείων και μπαρ, τα οποία λειτουργούν αδιάκοπα εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες και όχι μόνο σε καθημερινή βάση καλύπτοντας κάθε είδος ψυχαγωγίας . Η πλατεία του Ψυρρή λέγεται πλατεία Ηρώων από τα ονόματα των οδών που καταλήγουν σ’ αυτή: η Μιαούλη, η Καραϊσκάκη, η Αγίων Αναργύρων, η Αριστοφάνη και η Αισχύλου.
Παλαιό Ψυχικό
Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Κεραμεικού, Ψυρρή, Θησείου και Μοναστηρακίου. Εδώ και πολλά χρόνια το Θησείο αποτελεί την αγαπημένη βόλτα των Αθηναίων ειδικά την εποχή του καλοκαιριού. Και ποιος δεν έχει ξεκινήσει τη βόλτα του μπροστά από τον σταθμό του Θησείου ανηφορίζοντας τον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Αυτή η περιοχή της Αθήνας, λοιπόν, δεν έγινε πρόσφατα στέκι αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Οι Αθηναίοι των μετεπαναστατικών χρόνων σύχναζαν εκεί τις Κυριακές, μετά τον περίπατό τους στην οδό Αδριανού.
Δείτε ακίνητα στο Παλαιό Ψυχικό
Παπάγου
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στου Ψυρρή, μία γραφική συνοικία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και μία από τις παλαιότερες της πόλης. Αποτελεί μία από τις πλέον πιο κοσμικές και πολυσύχναστες γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας γεγονός που οφείλεται κυρίως στα γραφικά σοκάκια της αλλά και την πληθώρα εστιατορίων, μεζεδοπωλείων και μπαρ, τα οποία λειτουργούν αδιάκοπα εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες και όχι μόνο σε καθημερινή βάση καλύπτοντας κάθε είδος ψυχαγωγίας . Η πλατεία του Ψυρρή λέγεται πλατεία Ηρώων από τα ονόματα των οδών που καταλήγουν σ’ αυτή: η Μιαούλη, η Καραϊσκάκη, η Αγίων Αναργύρων, η Αριστοφάνη και η Αισχύλου.
Πεντέλη
Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Κεραμεικού, Ψυρρή, Θησείου και Μοναστηρακίου. Εδώ και πολλά χρόνια το Θησείο αποτελεί την αγαπημένη βόλτα των Αθηναίων ειδικά την εποχή του καλοκαιριού. Και ποιος δεν έχει ξεκινήσει τη βόλτα του μπροστά από τον σταθμό του Θησείου ανηφορίζοντας τον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Αυτή η περιοχή της Αθήνας, λοιπόν, δεν έγινε πρόσφατα στέκι αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Οι Αθηναίοι των μετεπαναστατικών χρόνων σύχναζαν εκεί τις Κυριακές, μετά τον περίπατό τους στην οδό Αδριανού.
Πεύκη
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στου Ψυρρή, μία γραφική συνοικία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και μία από τις παλαιότερες της πόλης. Αποτελεί μία από τις πλέον πιο κοσμικές και πολυσύχναστες γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας γεγονός που οφείλεται κυρίως στα γραφικά σοκάκια της αλλά και την πληθώρα εστιατορίων, μεζεδοπωλείων και μπαρ, τα οποία λειτουργούν αδιάκοπα εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες και όχι μόνο σε καθημερινή βάση καλύπτοντας κάθε είδος ψυχαγωγίας . Η πλατεία του Ψυρρή λέγεται πλατεία Ηρώων από τα ονόματα των οδών που καταλήγουν σ’ αυτή: η Μιαούλη, η Καραϊσκάκη, η Αγίων Αναργύρων, η Αριστοφάνη και η Αισχύλου.
Φιλοθέη
Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Κεραμεικού, Ψυρρή, Θησείου και Μοναστηρακίου. Εδώ και πολλά χρόνια το Θησείο αποτελεί την αγαπημένη βόλτα των Αθηναίων ειδικά την εποχή του καλοκαιριού. Και ποιος δεν έχει ξεκινήσει τη βόλτα του μπροστά από τον σταθμό του Θησείου ανηφορίζοντας τον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Αυτή η περιοχή της Αθήνας, λοιπόν, δεν έγινε πρόσφατα στέκι αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Οι Αθηναίοι των μετεπαναστατικών χρόνων σύχναζαν εκεί τις Κυριακές, μετά τον περίπατό τους στην οδό Αδριανού.
Χαλάνδρι
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στου Ψυρρή, μία γραφική συνοικία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και μία από τις παλαιότερες της πόλης. Αποτελεί μία από τις πλέον πιο κοσμικές και πολυσύχναστες γειτονιές της ελληνικής πρωτεύουσας γεγονός που οφείλεται κυρίως στα γραφικά σοκάκια της αλλά και την πληθώρα εστιατορίων, μεζεδοπωλείων και μπαρ, τα οποία λειτουργούν αδιάκοπα εξυπηρετώντας χιλιάδες τουρίστες και όχι μόνο σε καθημερινή βάση καλύπτοντας κάθε είδος ψυχαγωγίας . Η πλατεία του Ψυρρή λέγεται πλατεία Ηρώων από τα ονόματα των οδών που καταλήγουν σ’ αυτή: η Μιαούλη, η Καραϊσκάκη, η Αγίων Αναργύρων, η Αριστοφάνη και η Αισχύλου.
Χολαργός
Το Θησείο είναι μια περιορισμένη μικρή συνοικία–περιοχή της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Κεραμεικού, Ψυρρή, Θησείου και Μοναστηρακίου. Εδώ και πολλά χρόνια το Θησείο αποτελεί την αγαπημένη βόλτα των Αθηναίων ειδικά την εποχή του καλοκαιριού. Και ποιος δεν έχει ξεκινήσει τη βόλτα του μπροστά από τον σταθμό του Θησείου ανηφορίζοντας τον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου μέχρι τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Αυτή η περιοχή της Αθήνας, λοιπόν, δεν έγινε πρόσφατα στέκι αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Οι Αθηναίοι των μετεπαναστατικών χρόνων σύχναζαν εκεί τις Κυριακές, μετά τον περίπατό τους στην οδό Αδριανού.
Πηγή εικόνων: Βικιπαίδεια